"Onze ambitie is een volledig CO2 neutrale brouwerij in 2030."
Het is onze ambitie om een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn in 2030: een brouwerij waarbij alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt. We zijn trots op de goede resultaten die we in de afgelopen jaren behaald hebben en blijven ons de komende jaren maximaal inzetten om dit doel te behalen.
Doelstelling
In detail uitwerken van het ontwerp voor de laatste stappen om een CO2 neutrale brouwerij te worden.
Resultaat
Er zijn verschillende concepten uitgewerkt; in 2024 wordt er een totaalplan gemaakt en gepresenteerd aan Asahi.
Doelstelling
Vervangen van de krimphoesmachine in de bliklijn (aardgasreductie).
Resultaat
Gerealiseerd. Besparing van 16.000 M3 aardgas.
Doelstelling
Optimaliseren van de regeling van het koelsysteem, waardoor afhankelijk van de buitencondities het meest optimaal gebruik wordt gemaakt van de condensors.
Resultaat
Gerealiseerd.
Doelstelling
Optimaliseren persluchtverbruik inclusief reduceren van lekkages.
Resultaat
Gerealiseerd.
Doelstelling
Optimaliseren van de warmteuitwisseling bij de flessenspoelmachines op de retourlijnen.
Resultaat
Gerealiseerd.
Doelstelling
Uitzetten van de sierverlichting in de gist/lagerkelders gedurende de nacht.
Resultaat
Gerealiseerd.
Doelstelling
Installeren van zonnepanelen op onze parkeerplaats voor opladen elektrische auto's met zelf opgewekte electriciteit.
Resultaat
Gerealiseerd.
Doelstelling
Verbeteren van de efficiëntie van het verpakken van ons bier.
Resultaat
Helaas hebben we niet de stappen gemaakt die we wilden maken. Er is een uitgebreid plan opgesteld om in 2024 hiermee wel grote stappen te maken.
Doelstelling
TDE (Total Direct Energie) nodig voor het produceren en afvullen van onze producten: 84,54 MJ/hl.
Resultaat
97,4 MJ/hl. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn lagere efficiëntie van de afvullijnen en een lager volume dan gepland.
Doelstelling
Bier/CO2 efficiëntie: 1,0 kg CO2 eq/hl.
Resultaat
Bier/CO2 efficiëntie: 0,69 kg CO2 eq/hl. Het warmteleveringsproject met Twene levert meer op dan aanvankelijk meegenomen in de targets.
Susan Ladrak, Sustainability Manager – Koninklijke Grolsch
“Jaarlijks reduceren we de CO2-emissie van de brouwerij, maar we moeten nog meer doen om uiteindelijk op 90% klimaatneutraal in 2050 uit te komen zoals in het klimaatakkoord Parijs in 2015 is overeengekomen. Overheden en bedrijven hebben zich daaraan geconformeerd, Grolsch natuurlijk ook! Door de ingebruikname van de warmteleiding van Twence wordt onze CO₂-emissie met 72% gereduceerd - zo’n 5.500 ton per jaar – en zijn wij in 2022 grotendeels overgeschakeld van fossiele energie naar duurzame energie. Een enorme stap in de realisatie van onze ambitie om een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn in 2025. We zien het als onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een betere, groenere en circulaire wereld.”
Leendert Tamboer, manager Business Development & Strategie - Twence
“Grolsch heeft voor de uitdagende ambitie gekozen om in 2025 een klimaatneutrale brouwerij te zijn. De samenwerking met Twence levert daaraan een belangrijke bijdrage. De warmte die wij leveren, produceren we uit biomassa van niet-herbruikbaar afvalhout. Daarmee is de energie volledig groen opgewekt. Het warme water wordt ingezet bij Grolsch voor het opwarmen van pasteurs en spoelmachines en voor het verwarmen van de gebouwen. Een unieke samenwerking, waarmee Grolsch jaarlijks enkele miljoenen kubieke meter aardgas bespaart. De besparing op aardgas heeft bovendien een aanzienlijk reductie van CO2-emissie tot gevolg. Met de uitbreiding van warmte- en stoomlevering aan stedelijke warmtenetten en industriële grootverbruikers kan Twence meer energie beschikbaar stellen aan huishoudens en de regionale industrie. Een mooie bijdrage aan de duurzame ambities voor onze regio en voor Grolsch specifiek. Het mooie aan onze samenwerking vind ik de gedrevenheid aan beide kanten om bij te dragen aan de regionale energietransitie.”
Tijs de Bree, gedeputeerde - Provincie Overijssel
"De realisatie van warmtenetten is niet eenvoudig en vraagt heel veel doorzettingsvermogen. Grolsch heeft samen met Twence deze wilskracht laten zien en bespaart zo enorm veel energie en CO2 uitstoot. Een mooie bijdrage om het aardgasverbruik in Overijssel terug te dringen. Laat dit een voorbeeld zijn voor andere bedrijven met restwarmte of een warmtevraag. In Twente is door de industriële bedrijvigheid veel potentie voor het benutten van restwarmte. In plaats van deze restwarmte doelloos weg te laten lopen in de lucht, krijgt ze nu een nuttige en duurzame toepassing. Ik wil Grolsch graag uitdagen om te blijven verduurzamen, en ook stappen te zetten op het gebied van duurzame opwek van energie.”
Vanaf juli 2024 nemen we voor een meerjarige periode elektriciteit af van verschillende zonneparken, die samen een capaciteit hebben van meer dan 22 MWp. Met deze switch van Europese windenergie naar Nederlandse zonne-energie leveren we een actieve bijdrage aan de Nederlandse energietransitie en zetten we bovendien een mooie stap in de verdere verduurzaming van onze processen.
Koninklijke Grolsch en de Gemeente Enschede hebben eind 2022 samen de ‘Zet ook de knop om’ campagne in de binnenstad van Enschede geactiveerd. De energiebesparingscampagne is in april 2022 landelijk van start gegaan en is eind 2022 hernieuwd. Doel van de campagne is om het bewustzijn rondom gas- en energieverbruik te vergroten onder huishoudens en bedrijven. Via speciaal ontworpen bierviltjes, tafelkaartjes en een socialmedia-campagne wordt aandacht gevraagd voor energiebesparing.
Sinds 2022 produceren we groen gas uit eigen afvalwater. Op het terrein van de brouwerij is een groen gasinstallatie geplaatst die jaarlijks 1 miljoen Nm3 groen gas uit biogas gaat produceren. Dit komt overeen met het gasverbruik van ongeveer 700 Twentse huishoudens. Het groen gas, een duurzame vervanger van fossiel aardgas, wordt bijgemengd in het bestaande aardgasnet. Met de komst van de warmteleiding – een duurzame samenwerking met Twence - was het noodzakelijk het in de afvalwaterzuivering geproduceerde biogas een andere bestemming te geven, waarin het nog steeds optimaal wordt benut. De technologie is geleverd door bio-energiebedrijf en plaatsgenoot HoSt Groep. We zijn erg trots op deze groene, regionale samenwerking.
Om volledig CO2 neutraal te kunnen worden, moet alle ingezette energie op duurzame wijze worden opgewekt. Hiervoor hebben we een concreet stappenplan gemaakt. Het belangrijkste project dat we in 2022 in gebruik hebben genomen, is het afnemen van duurzame warmte van Twence. Hiermee kunnen we 3 miljoen Nm3 aardgas per jaar minder verstoken in de boilers. Dat levert een emissie reductie van 5500 ton CO2 per jaar op. Het realiseren van de emissie reductie door het afnemen van warmte van Twence is alleen mogelijk omdat we ook de projecten ‘biogas upgrade’ en ‘adsorptie aan actief kool’ in 2022 geïmplementeerd hebben. Hiermee borgen we dat het biogas dat in de afvalwaterzuivering geproduceerd wordt altijd nuttig wordt ingezet en borgen we bovendien dat we voldoen aan de eisen van de vergunning.
Het is onze ambitie om een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn in 2025: een brouwerij waarvan alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt. Hiervoor blijven we het energieverbruik verder reduceren en de biogasproductie verder vergroten. Parallel werken we aan het omzetten van onze fossiele brandstoffen naar duurzame, CO2-neutrale energiebronnen. Zo gebruiken we per 1 januari 2020 alleen nog maar duurzaam opgewekte elektriciteit (Hollandse Wind). Hiermee reduceren we de CO2-emissie met ongeveer 50%.
In januari 2020 is er een prachtig initiatief van start gegaan: een slim combinatietransport met mout en bierbostel dat zorgt voor een enorme besparing kilometers én CO2. Van Triest Veevoeders - afnemer van Grolsch bierbostel - haalt ook Mout op uit de provincie Groningen, bestemd voor onze brouwerij in Enschede. In plaats van met lege vrachtwagens weer terug te rijden vanaf de brouwerij, worden de vrachtwagens éérst gevuld met ons bierbostel. Op weg richting Groningen komen de vrachtwagens langs melkveehouders in Drenthe en Groningen, waar het bierbostel afgeleverd wordt. De weer lege vrachtwagens rijden vervolgens door naar de provincie Groningen, om daar opnieuw gevuld te worden met mout voor onze brouwerij. Een proces dat telkens herhaald wordt: een slim staaltje transport dus!
Deze ritten worden zo'n 15 á 20 keer volbracht in een week, in combinatie met het transport van bierbostel. De efficiënte manier van vervoeren zorgt voor een besparing van ongeveer 350 km per rit, wat oploopt tot 5.500 km per week en wel 275.000 km per jaar. De besparing van het aantal kilometers zorgt natuurlijk ook voor een forse besparing in CO2: op jaarbasis ongeveer 20.000 kilo.
Op de ramen van onze brouwerij is een zonwerende folie aangebracht. Dit folie houdt tot ongeveer 60% van de warmte instraling van de zon tegen. De filterkelder is een ruimte die tot 12 graden gekoeld wordt, om onder andere de groei van microbiologie te voorkomen. Door deze zonwerende folie kan er minder warmte van de zon de filterkelder binnendringen en is er minder koelenergie nodig om de filterkelder tot 12 graden te koelen. Omdat wij deze koelenergie zelf opwekken met elektriciteit, zorgt de zonwerende folie voor een elektriciteitsbesparing voor de brouwerij. Deze bedroeg in 2020 meer dan 60.000 kWh per jaar, wat gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 20 gemiddelde huishoudens.
Met een warmtecamera is aan de binnenzijde van de filterkelder het verschil gemeten tussen een raam dat nog niet met zonwerende folie is beplakt en een raam dat wel met zonwerende folie is beplakt. Deze meting vond plaats op een bewolkte dag, en gaf zelfs toen mooie resultaten weer. De warmtecamera laat zien dat een raam zonder folie een temperatuur van 19,4 graden heeft aan de binnenzijde. Een raam met zonwerende folie heeft aan de binnenzijde een temperatuur van 16,0 graden. Het temperatuurverschil tussen het glas en de ruimte zelf (12 graden) wordt door het aanbrengen van de zonwerende folie – bij bewolkt weer – ongeveer gehalveerd.
Het is onze ambitie om een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn in 2025: een brouwerij waarbij alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt. Hiervoor blijven we het energieverbruik verder reduceren en de biogasproductie verder vergroten. Parallel werken we aan het omzetten van onze fossiele brandstoffen naar duurzame, CO2-neutrale energiebronnen. Zo gebruiken we per 1 januari 2020 alleen nog maar duurzaam opgewekte elektriciteit. Hiermee reduceren we de CO2-emissie met ongeveer 50%.
Om volledig CO2 neutraal te kunnen worden, moet alle ingezette energie op duurzame wijze worden opgewekt. Hiervoor hebben we een stappenplan gemaakt. Op dit moment zijn we druk bezig om de eerste stappen hiervan verder uit te werken. We willen in 2023 ongeveer 2/3 van onze warmtebehoefte duurzaam kunnen leveren. Dit gaan we doen door middel van de volgende projecten:
Biogas Optimalisatie, Test voor vervanging incinerator, en Duurzame warmtelevering vanuit Twence.