Laatste Nieuws

9 April 2021

Hoe gaat het nu met het project Groenwater?

Ieder jaar ondersteunen we vanuit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds een aantal mooie, lokale projecten. Bij Grolsch vinden we het belangrijk om dit te blijven doen, vooral nu de COVID-19 pandemie grote druk uitoefent op de maatschappij en veel initiatieven wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ook dit jaar zijn de inschrijvingen voor het fonds dus geopend. Het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds is bedoeld voor initiatieven uit de regio’s Twente en de Achterhoek die bijdragen aan de sociale en economische groei van de regio. Door een jury worden er een aantal projecten geselecteerd, die vanuit het fonds een mooi bedrag ontvangen. Groenwater was één van deze projecten. 
 
“Als circulariteit, duurzaamheid en sociaal welzijn bij elkaar komen, dan heb je een prachtig systeem”, aldus Jorieke Adolfsen van AMMON en Greensource BV. Zij zijn de bedenkers achter het GreenSourcesysteem van project Groenwater, dat in 2020 een mooi bedrag in de wacht sleepte via het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. Mede met behulp van dat bedrag wordt dit jaar begonnen met de aanleg van het eerste GreenSourcesysteem in Europa, in sportpark Rigtersbleek te Enschede.
 
Circulariteit
Het GreenSourcesysteem ziet eruit als een gewoon kunstgrasvoetbalveld, maar het concept heeft nog twee functionaliteiten: waterberging en waterzuivering. Regenwater dat wordt opgevangen via het veld wordt opgeslagen, gereinigd, en weer beschikbaar gemaakt – bijvoorbeeld om te drinken, maar ook voor het besproeien van velden en het doortrekken van toiletten. “In Afrika en Azië is dit systeem al op meerdere plekken geïnstalleerd”, legt Jorieke uit. “Daar is het natuurlijk voornamelijk gericht op schoon drinkwater, maar hier in Enschede bekijken we het vanuit een heel ander perspectief: watermanagement. We krijgen momenteel allemaal met droogte te maken. Een duurzame, waterbesparende invulling wordt steeds belangrijker in steden. Als we water uit de grond blijven onttrekken heeft dat een effect op de grondwaterstromen, en op de langere termijn gaat dat voor grote problemen zorgen op ecologisch gebied. Daarom zijn waterbergingssystemen als het GreenSourcesysteem zo belangrijk.”
 
Duurzaamheid en sociaal welzijn
Een duurzame oplossing dus, voor een probleem dat eigenlijk vrij langzaam groot is geworden. En niet alleen het waterbergingsaspect is goed voor het milieu; duurzaamheid zit door het gehele systeem verweven. Zo wordt de nodige energie bijvoorbeeld opgewekt met zonnepanelen, is de ‘slimme regenton’ CO2 neutraal, en is het geheel opgebouwd uit materialen die gemakkelijk gerecycled kunnen worden.
 
Ook heeft het systeem een hele mooie sociale invulling. “Voetbalvereniging Rigtersbleek heeft een relatief grote afdeling voor gehandicaptenvoetbal. Samen met de andere elftallen en nabijgelegen scholen kunnen zij straks gebruik gaan maken van het kunstgrasveld. Daarnaast is het systeem zo ontworpen dat het onderhoud van bijvoorbeeld de container en de velden gedaan kan worden door mensen tijdens dagbesteding. Dat is de kracht van het GreenSourcesysteem. Het is werkelijk van iedereen, en iedereen haalt er straks voordeel uit.”
 
Een klein project wordt groot
Hoewel het project Groenwater in 2020 werd gehonoreerd door het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds, bestaat het concept van het GreenSourcesysteem al best een tijdje. Sinds 2010, om precies te zijn. “Het idee is ontstaan na het WK in Zuid-Afrika, waarbij mijn collega aanwezig was. De stadions hiervoor werden nieuw gebouwd. Met kunstgras natuurlijk, maar ook kunstgras moet besproeid worden. Mijn collega viel hier wat op: elke keer dat de velden besproeid werden, kwamen er mensen met pannen en kopjes om het water op te halen.” 
 
Daar moet een betere oplossing voor zijn, dachten ze bij AMMON, en dat is precies wat ze ontworpen hebben. “In het begin merkten we dat er nog wel lacherig over werd gedaan, maar nu 11 jaar later is die bewustwording er wel degelijk gelukkig. Ons GreenSourcesysteem is economisch rendabel voor betrokken bedrijven, maar daarnaast is het ontworpen om een maatschappelijk probleem aan te pakken. We maken daarmee echt een verschil.”
 
Groen (Grolsch) water 
En zo ook in Enschede, met behulp van Grolsch. “Wat wij erg prachtig vinden is hoe in de samenwerking met Grolsch onze gelijke waarden zo goed naar voren komen: circulariteit, duurzaamheid en sociaal welzijn. De samenwerking heeft weer nieuwe deuren geopend. Vlak na onze honorering bij het Vakmanschap is Meesterschap Fonds kwam alles stil te liggen door de coronacrisis, maar in september hebben we het project weer op kunnen pakken. Als alles volgens planning verloopt beginnen we deze september met de aanleg, en is het veld in de lente van volgend jaar klaar voor gebruik.”
 
Heel Enschede doet mee
Grolsch is overigens niet de enige die bij heeft gedragen aan project Groenwater; ook Hogeschool Saxion, Universiteit Twente, Wijkkracht Initiatief Noord en de gemeente Enschede zetten zich in voor project Groenwater. Zo wordt het GreenSourcesysteem aangesloten op het watermanagementsysteem van de wijk Twekkelerveld, en heeft het lectoraat watertechnologie van het Saxion meegedacht over het opvangsysteem. Door nu wat te doen voor Enschede, kunnen we er in de toekomst allemaal de vruchten van plukken. En een grote opening? Die komt er zeker. “Als de aanleg op tijd voltooid is, kan de Champions League van het G-voetbal volgend jaar op het eerste Nederlandse GreenSource veld plaatsvinden. Daar werken we naartoe!” 
 
Wil je meer weten over project Groenwater? Neem dan een kijkje op de website: www.groenwater.nl.
 
Meld jouw initiatief aan
Heb jij een duurzaam initiatief of project in de regio Twente of Achterhoek? Dan is het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds wellicht ook interessant voor jou! Het is nog mogelijk om je eigen project of initiatief aan te melden voor het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. De inschrijvingen zijn geopend tot 30 april. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.
 
Terug