- Nederlands
- English
Bierbrouwer Grolsch maakte eerder vanavond de zeven projecten bekend die dit jaar een bijdrage ontvangen vanuit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. De gehonoreerde projecten vormen een mooie mix van zowel sociale als economische initiatieven uit de regio. En in alle projecten speelt vakmanschap en karakter op de eigen wijze een belangrijke rol.
Volgens Eelco Eerenberg - Wethouder Economische Zaken Gemeente Enschede – is het goed voor de ontwikkeling en positionering van de regio dat dit soort initiatieven worden gehouden. Eelco Eerenberg: "Ik ben trots op wat we hier doen, met al deze goede initiatieven met een fantastisch verhaal. Initiatieven die heel erg passen bij de regio Twente en de Achterhoek. Een regio waarin het goed gaat op economisch vlak, maar ook een regio die krimpt en waar niet iedereen kan profiteren van deze economische groei. De initiatieven van het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds zorgen voor economische groei, maar op zo'n manier dat ook mensen die het normaal moeilijk hebben daarvan kunnen profiteren. Zo creëren we een win-win situatie en zorgen we voor verbindingen in onze fantastische regio."
Alle ingediende initiatieven zijn door een professionele jury beoordeeld op vijf criteria: vakmanschap/meesterschap, ondernemerschap, innovatie, duurzaamheid en karakter. De jury bestond uit Eelco Eerenberg – Wethouder Economische Zaken Gemeente Enschede, Koert van ’t Hof – Directeur Corporate Affairs Grolsch, Susan Ladrak – Manager Engineering Grolsch, Irma Bakker – Voorzitter Ondernemingsraad Grolsch en Jaap Hulshof – Manager Corporate Sponsoring & Events Grolsch.
De volgende zeven projecten voldeden volgens de jury het beste aan de criteria en ontvangen een bijdrage uit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds:
De ATV Bakkerij geeft (verstandelijk beperkte) cliënten van De Twentse Zorgcentra de kans een winkel te runnen. Dit door het bakken en verkopen van broodjes. De ATV Bakkerij is een initiatief van ATV De Molenhoek, een Actief Betrokken Club die zich inzetten voor de lokale samenleving. (www.atvdemolenhoek.nl)
WerkRaat draagt bij aan de bevordering van de sociale en economische groei in de Achterhoek doormiddel van een leer-werkcentrum. Dit centrum heeft als doel jongeren en (jong)volwassenen met een overbrugbare afstand tot een opleiding of de arbeidsmarkt, te inspireren en op te leiden zodat zij door kunnen stromen naar een reguliere opleiding of baan. (www.werkraat.nl)
Studio VolTalent helpt vrouwen die vanwege psychische klachten, (tijdelijk) niet kunnen deelnemen aan de reguliere arbeidsmarkt. Doormiddel van het ontwikkelen van hun eigen creatieve talenten, krijgen zij een extra steuntje in de rug om weer volledig te kunnen meedraaien in de maatschappij. (www.studiovoltalent.nl)
Een van de jongste studententeams, Aerobotic Tech Team Twente (A3T), van Twente University wil uitzoeken hoe een drone centraal kan staan bij het helpen van mensen in nood na een natuurramp. Hiermee willen zij zowel Twente University als regio Twente nationaal en internationaal op de kaart zetten binnen de drone-community.
Stichting Groener Hengelo helpt de lokale gemeenschap door een duurzaam en ecologisch verantwoord alternatief aan te bieden voor ritten op buurt en wijkniveau. De stichting verzorgt met dit initiatief (BEMO) ook een sociaal maatschappelijke rol, door vervoer van deur tot deur te bieden en toegankelijk te maken voor iedereen.
Stokerij Twentse Ketels heeft als doel ambacht te laten leven. Doormiddel van het stoken van regionaal fruit en regionale producten met regionale roots, moet een mooi en eerlijk product gemaakt worden en op de markt worden gezet. Door deze traditionele manier van stoken, kan ook Haaksbergen weer goed op de kaart worden gezet. (www.twentse-ketels.nl)
Project “nieuwe coulissen met graan/stro” zet zich in voor het klimaat en milieu. Door het creëren van een fraaier natuurlandschap en door het opwaarderen van soorten rijkdom, biodiversiteit en teeltwisseling. Het doel is om graan/stro terug te brengen in het Twentse en Achterhoekse coulisselandschap. (www.strawblockssytems.nl)
Criteria: van innovatief tot duurzaam
In principe kan iedereen een initiatief aanmelden bij het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. Het moet daarbij gaan om een project en/of initiatief dat plaatsvindt in de regio waarbij vakmanschap centraal staat. Alle initiatieven worden vervolgens door een professionele jury beoordeeld. Op www.koninklijkegrolsch.nl wordt het beoordelingsproces uitgelegd en kunnen initiatieven worden ingediend.
Bijdragen aan sociaal en economische groei in de regio
Met het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds wil Grolsch een bijdrage leveren aan de sociaal en economische groei in de regio. Dat is één van de doelstellingen die we nastreven in het kader van Duurzaam & Verantwoord Ondernemen. Samenwerken om een bijdrage te leveren aan een betere, inclusieve en circulaire wereld. Grolsch focust zich met haar duurzaamheidsbeleid op zes speerpunten; reduceren van CO2 en energieverbruik, maximaliseren van circulaire verpakkingen, hergebruiken van brouwerij afval, watergebruik reduceren en veiligstellen, stimuleren van sociale en economische groei, en bevorderen van verantwoord alcoholgebruik.